Een satelliet navigatie werkt eigenlijk heel eenvoudig, als je het snel zegt. Als je de signalen van 3 satellieten ontvangt kun je de de plaats waar je bent berekenen. Dat is het principe achter de TomTom die de nauwkeurigheid van een paar meter heeft. Wil je een betere nauwkeurigheid dan kun je kiezen voor twee ontvangers, twee TomToms als het ware. Daarmee kun je een nauwkeurigheid van een paar centimeter bereiken.

Hierboven een plaatje van een satelliet met twee ontvangers, de stilstaande base en de bewegende rover. Op deze manier kun je een Real Time Kinematik (RTK) berekening maken met een nauwkeurigheid van een cm.

Hieronder een plaatje van een satelliet navigatie met RTK. De gekleurde verticale balkjes geven de ontvangen satellieten weer. Daaronder links is te zien hoe de satellieten over de aarde zijn verdeeld. Rechts in de Scatter View een kluitje posities die inderdaad binnen de gewenste nauwkeurigheid van een paar centimeter vallen.

Als je meer wilt weten over Precisie Satelliet Navigatie kun op basis van trefwoorden in deze pagina informatie vinden op internet.